Aurangabadissa katsastimme Bi-Ka-Maqbaran (mini Taj Mahal) ja 30.9 Elloran luolat. Matkan luolille ja takaisin uskaltauduimme tehdä tuktukin kyydillä liikenteen vaaroista huolimatta. Hyvin ilmavasti ja joustavasti sujui.
Elloran luolat on louhittu 600-1000 jKr Ajantan luolien hylkäämisen jälkeen. Kyläläiset ovat käyttäneet niitä suojinaan monsuunikaudella sekä kulkutautien aikana, joten seinämaalukset ovat tuhoutuneet. Upeat veistokset ovat kuitenkin melko hyvin säilyneet. Luolia on kaikkiaan 34 ja ne sijaitsevat 3 km matkalla. Osa luolista on buddhalaisia osa hindulaisia sekä viisi jainalaista. Elloran mestariteos on yhdestä kalliomassiivista esiin louhittu Kailash temppeli. Vuorenseinämästä on louhittu 200 000 tonnia kiveä, sillä temppeli eri pyhäköineen kattaa alueen, jonka pituus on 82 m ja leveys n. 47 m sekä pihan "seinän" korkeus 30 m. Temppeli oli suurenmoinen ja ilmanmuuta näkemisen arvoinen kohde.
Tiistaina 2.10 matkasimme Aurangabadista takaisin Jalgaoniin, mistä meillä junaliput Suratin kautta Jaipuriin. Ahtaaseen linja-autoon emme sulloutuneet vaan ajelimme komeasti n.160 km matkan vanhalla upealla Ambassadorilla, hinta 2000 inr eli n. 37 euroa.
Jaipur, 2,32 milj. asukaan vaaleanpunainen suurkaupunki, jossa vietämme kolme päivää. Eilen 5.10 kävimme katsomassa City Palacen, Jantar Mantarin observatorion sekä Hawa Mahalin. Suuri pettymys oli nähdä, tai kun ei nähnyt, Hawa Mahal (tuulten palatsi) rakennustelineiden takaa. Tämä upea viisikerroksinen kuninkaallinen aitio ilmavine kulmikkaine parvekkeineen on varmaan mahtavan näköinen kunnostuksen ja entisöinnin jäkeen.
Tänään aamusta Amberin linnoituksella. Mukava linnoitus korkealla kukkulalla. Mielenkiintoisia sokkeloisia käytäviä ja portaikkoita.
Kovasti turisteja liikenteessä sekä paikallisia että ulkomaalaisia. Eilen City Palacessa törmäsimme suomalaisiin ensimmäisen kerran Delhin jälkeen, joten meikäläisiäkin täällä varmaan enemmän. Huomenna matka sitten jatkuu junalla Bharatpuriin Keoladeo Ghana National Parkiin lintuja katsastamaan.
Kommentit