Pekingin alkupäivät kuluivat jatkolippujen hankintaan. Sää oli keväisen lämmin lämmeten pikkuhiljaa helle lukemiin. Nähtävää Pekingissä riittää yllinkyllin ja jouduimme tekemään karsintaa sekä ajan että kustannusten takia. Kiinan taitavan ja kuuluisan akropatia historian innoittamina kävimme sellaista katsomassa. Emmekä pettyneet, sillä esitys oli huikea.
Poikien temppelikiintiö matkan tässä vaiheessa tuntui olevan jo täysi, joten Taivaan Temppeli (The Temple of Heaven) jäi heiltä väliin. Laaja puistomainen temmpelialue upeine rakennuksineen oli mukava sunnuntaipäivän kohde.
Taivaan temppeli oli Kiinan vanhan keisarikultin keskuspaikkoja. Temppeli on rakennettu puusta ilman nauloja, jotta se sointuisi harmonisesti ympäristöön. Taivaan temppeli oli uskonnollinen keskuspaikka. Se rakennettiin 1400-luvun alussa mäntypuusta, ja sen puutarhat ovat suunniteltu kiinalaisen maailmankaikkeusopin mukaisesti edistämään harmoniaa. Keisari, taivaan poika, oli linkki maan ja taivaan välillä, ja Taivaan temppeli oli näiden voimien kohtaamispaikka.
Retkipäivä Kiinan muurille oli, Kiinassa kun ollaan, pakollinen (myös pojille). Muuri on kokonaisuudessaan 6 352 km pitkä rakennelma, tosin vain osittain pystyssä ja entisöity. Se on rakennettu 400-luvun eaa. ja 1600-luvun välisenä aikana.
Muuri on nykyisin yksi Kiinan suosituimpia matkailukohteita kuuluen UNESCO:n maailmanperintökohteisiin. Se on myös yksi maailman seitsämästä ihmeestä. Me valitsimme retkikohteeksi Mutianyu Great Wallin, joka on hiukan kauempana Pekingistä, kuin turisteja täynnä oleva Badaling. Muuri oli mahtava nimensä mukaisesti. Retkeen sisäiltyi myös käynti The Ming Tombs:lla kivipatsaiden rivistöä katsomassa.
Vappuaaton päiväohjelmaan kuului vierailu Kielletyssä kaupungissa. Aloitimme tutustumisen pohjoisosasta Hiilikukkulalta, mistä käsin alueen laajuudesta sai hyvän kuvan. Itse Kielletty kaupunki on punaisen muurin ympäröimä 800m leveä ja 1000m pitkä alue. Alueen rakennusten huoneluku on peräti yli 9000. Sieltä käsin on 1400-luvulta lähtien 24 keisaria hallinnut maata. Kiellettyyn kaupungiin oli tavallisilta kansalaisilta kuolemanrangastuksen uhalla pääsy kielletty, siitä nimi (Forbidden City).
Kielletyn kaupungin eteläpäässä on kuuluisa Taivaallisen rauhan portti (Tian`an Men). Portin yläpuolella riippuu suuri ja niin tuttu kuva Maosta, Kiinan kansantasavallan isästä. Sen näkeminen oli päivän kohokohta. Portin edestä kulkee Pekingin yli 30 km pitkä pääkatu. Kadun toisella puolella sijaitsee laaja Taivaallisen rauhan aukio (Tian`men Square); juhlien, paraatien ja mielenosoitusten pitopaikka.
Tänään Vappuna Santtu täyttää 18-vuotta. Luultavasti juomme ainakin täytekakkukahvit tärkeän päivän kunniaksi. Huomenna matka jatkuu rannikolle Tangguun, mistä suuntaamme sunnuntaina Etelä-Koreaan laivalla.
Kommentit